Snabbköpskassörskan i kvarteret där jag bor tycker nog inte om mig

Jag gillar verkligen Konsums Coop Näras snabbkassor, alltså de där man själv skannar in och packar det man vill handla. Särskilt bra var det när de var nya, när jag var den enda i hela bygden som hade fattat hur de funkar och kunde segla förbi de långa köerna. Blipp blupp, så var det klart.

Förutom den där rösten. Hon är inte snäll. När jag läser in mina varor håller hon sig i skinnet med bara några uppmuntrande tillrop här och var. Men när jag ska betala börjar hon:

Har du dragit ditt medmerakort?

Du tycker kanske att det är konstigt att jag hänger upp mig på en så oskyldig fråga. Men hon frågar mig varje gång, och varje gång har jag fortfarande inget medmerakort. Hon vet inte ett dugg om mig och hon skäms inte för att visa det.

Sedan ska jag betala. Jag betalar för det mesta med kort och när jag har dragit kortet säger hon:

Använd knappsatsen för att slutföra transaktionen.

Om jag inte visste innan vad hon ville att jag skulle göra hade jag inte vetat det nu heller. Vad ska jag använda knappsatsen till? Vad händer då? Varför pratar hon så konstigt? Vad är det för fel på ”Slå in din kod och tryck på OK för att betala”? För min del kunde hon lika gärna hålla tyst om hon ändå tänker prata så här.

Men jag använder förstås knappsatsen för att slutföra transaktionen, annars blir det inga chips. Sedan ska jag packa ner sakerna i min ryggsäck. Det går bra om jag inte har handlat för mycket (det vill säga, om jag packar tillräckligt snabbt). Annars säger hon:

Varsågod och ta varorna.

Det spelar ingen roll om jag har packat nästan allt eller om jag inte har packat något alls. Om jag så är i färd med att plocka upp det sista mjölkpaketet säger hon åt mig att jag ska ta varorna. Och jag vet ju att det finns en våg i hyllan man lägger varorna på – hon är noga med att berätta för mig om jag råkar lägga något där utan att ha skannat det först – så varför håller hon inte koll på att jag faktiskt lyfter av saker från hyllan också? När jag har handlat motsvarande en vanlig matkasse hinner hon säga till mig ungefär tre gånger att jag kan börja packa nu. Jag känner mig inte så uppskattad då.

Till sist har jag ändå fått ner allt i ryggsäcken och går därifrån. På avstånd hör jag hennes sista käcka replik:

Tack för att du använder Coops snabbkassa.

Varsågod. Nöjet var helt på din sida.

4 kommentarer till Snabbköpskassörskan i kvarteret där jag bor tycker nog inte om mig

 1. Jenny skriver:

  Jag använde en igår som blev förnärmad när jag försökte packa ner varorna i en medhavd kasse som redan hade saker i sig. Hörru, sa den, du har stoppat ner mer än varan vägde. Snacka om kontrollbehov. Suck. Som tur var kom det en livs levande personal och blippade sitt kort, så var det klart och jag fick fortsätta.

 2. Ingrid skriver:

  Ja, det där sjuka kontrollbehovet den har. Herregud, låt mig packa i lugn och ro. På Coop i kvarteret där jag jobbar är bara snabbkassorna öppna på morgonen när jag vill handla frukost, och jag ORKAR bara inte bli utskälld innan frukost. Så jag har faktiskt slutat att handla frukost där. Hoppas de känner av konsumentmakten. Hä hä.

 3. Pompom Sönnfors skriver:

  Vi är tydligen inte helt ensamma i vår frustration:

  Interaktionsdesignern Dan Kindeborg pekar på tre problem med användbarheten.

  Hanna Hallborg blir också stressad av ”Varsågod att ta varorna” medan Frida Holm (tror jag att hon heter) blir stressad av rösten i allmänhet.

  Men mest irriterande verkar det vara med den där vågen, tycker till exempel egoistiska egon och Tant Lotta.

 4. Pompom Sönnfors skriver:

  Det här helt obegripliga scenariet utspelar sig ofta när jag handlar:

  Jag lägger någon lösviktsvara (typ frukt) på vågen, trycker på rätt vara i listan och väntar på att kassan ska få koll på vikten. Väntar man för kort tid får man skäll för att den inte hunnit väga men den säger inte till när den vägt klart. Man måste gissa sig till rätt tid.

  Och nu till det obegripliga. Väntar man för länge säger den:

  lägg varan på vågen

  Vågen?! Det är ju där apelsinerna ligger. Men nix, det är tydligen hyllan där man lägger de färdigskannade varorna som är vågen. Den som apparaten annars kallar packhyllan. Vad hyllan där man väger sin choklad frukt har jag dock ingen aning om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *