Krossa spargrisarna!

Utskicket Kolla pengarna, som gick ut till alla hushåll i hela Sverige sommaren 2013. På framsidan står meningen Kolla pengarna! på svenska och 12 andra språk.

Minns du detta utskick som du fick hem i brevlådan i höstas? Om inte: du är nog inte ensam. Om du minns det: kommer du ihåg vad det innebar?

Kolla pengarna! – en uppmaning som vid första anblick kan kännas så enkel. Men vid närmare eftertanke, vad betyder det egentligen? Syftar ”kolla” i detta fall på förkortningen för ordet ”kontrollera”, eller vill någon att jag ska titta någonstans? I vardagstal använder iallafall jag utropet ”Kolla!” när det är brått att säga ”Titta där, vad häftigt!”

Jag har frågat runt bland kollegor, vänner och bekanta för att få reda på hur folk i allmänhet tolkade detta utskick. De flesta sa ”det där har jag inte fått”. Vissa hade tänkt ”åh, nu kommer de nya sedlarna!”, medan andra trodde att det var direktreklam för ofördelaktiga lån. Kolla pengarna! är med andra ord en mångtydig mening som väcker misstankar och har många möjliga associationer.

Utskicket i fråga kommer från Riksbanken. Det var alltså inte ett reklamblad, utan ett informationsblad. Myndigheten lade 6,5 miljoner kronor på att ta fram och skicka ut denna anspråkslösa broschyr i A5-format till alla hushåll i hela Sverige.

Vad ville Riksbanken att alla skulle kolla då? Jo, såväl meningen i sig som hela projektet (som faktiskt heter Kolla pengarna) innebär att de 50- och 1000-kronorssedlar som saknar ett metalliskt folieband (se bild nedan) blir ogiltiga som betalningsmedel efter årsskiftet. För att förtydliga: om knappt tre veckor blir cirka sex miljoner 1000-kronorssedlar ogiltiga över en natt.

Den ogiltiga tusenlappen utan folieband

Den ogiltiga tusenlappen utan folieband

Den giltiga tusenlappen med folieband

Den giltiga tusenlappen med folieband

 

 

 

 

 

På språkkonsulternas årliga konferens förde jag detta utskick, som tydligen både fascinerar och irriterar mig, på tal. Vi diskuterade hur framtagandet av nyckelmeningen ”Kolla pengarna!” kan ha gått till. Om huruvida Riksbanken faktiskt hyrt in riktiga översättare för en enda mening, då inte mindre än 13 språk pryder framsidan. Och vi undrade om denna till synes så enkla mening kan ha orsakat liknande missförstånd på de andra tolv språken. Det är trots allt otroligt viktig information som behöver nå alla Sveriges invånare, eller, egentligen alla människor världen över som kan tänkas ha äldre svenska 50- och 1000-kronorssedlar hemma.

Det går inte att understryka tillräckligt hur stor roll ordvalet spelar i ett sådant här utskick. Ett enstaka missförstånd kostar 1000 kronor.

Sex miljoner missförstånd kommer att kosta sex miljarder kronor.

5 kommentarer till Krossa spargrisarna!

 1. micke skriver:

  På min tid var kolla förkortning av kollationera, men det var då det. En dotter kontrollkollar, för att vara på den säkra sidan.

 2. Bertil Norin skriver:

  Detta giftgröna utskick minns jag inte – det gick nog till återvinning direkt. 6,5 miljoner.. Det låter lågt om det gick ut till alla hushåll.

 3. Röda skägget skriver:

  Ja, i detta fall hade ju kanske bilderna på gamla och nya tusenlapparna (som du använt i ditt inlägg) samt årtalet, varit tydligare.
  En bild säger mer än en mening på 13 språk.

 4. Lena Furberg skriver:

  Efter ett smärre facebook-krig med Kolla pengarna (ja, de finns på Facebook) så har de kontrat med denna artikel: http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Nyheter/2013/9-av-10-svenskar-kanner-till-att-de-aldre-50–och-1000-kronorssedlarna-utan-folieband-blir-ogiltiga-vid-arsskiftet/

 5. Pompom Sönnfors skriver:

  ”Känner du till att de äldre versionerna av 50- och 1000-kronorssedlarna, dvs. de utan så kallat folieband, blir ogiltiga efter 31 december 2013?”

  Det kan man kalla en ledande fråga. Ett ”ja” innebär att man känner till femtiolapparna, tusingarna och metallsnöret. Visste alla som svarade det?

  Det enda jag var säker på var att femhundringarna skulle bli ogiltiga, och det var alltså inte sant. Inte heller visste jag vad som kännetecknade de äldre sedlarna. Ändå hade jag svarat jag på den där enkäten – för jag visste ju att det fanns sedlar som skulle bli ogiltiga snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *