Heja pk, friskt humör! Det är du som susen gör!

Om du någon gång har läst läsarkommentarerna till en nyhetsartikel på internet vet du att det finns ganska många människor som stör sig på allt som är pk, alltså politiskt korrekt. Ofta retar de sig på att man inte ”får” uttrycka vissa åsikter, och på att vissa ord och uttryck helt orättvist har bannlysts av en förmodad pk-maffia (tänk ”varför får jag inte säga neger, det betyder ju ‘svart’?”).

Personligen har jag i princip motsatt hållning, jag avgudar politiskt korrekt språkbruk och den bakomliggande ambitionen. Jag tycker att det är underbart civiliserat när människor strävar efter att respektera andra och därför aktar sig för uttryck som sårar eller provocerar människor som har fråntagits rätten att definiera sig själva.

Därför vet jag till exempel mycket väl att det inte heter handikapp, utan funktionsnedsättning. Det har det gjort officiellt åtminstone sedan 2007, när Socialstyrelsen började avråda från all användning av ‘handikapp’ och i stället rekommenderade termerna funktionsnedsättning respektive funktionshinder. I Socialstyrelsens termbank definieras funktionsnedsättning som ”nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga”. Funktionshinder definieras som ”begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen”. Det är nyktert, det är exakt och det är genomtänkt. Dessutom låter det värderingsfritt.

Så har jag tänkt ända till i dag, när jag läste en intervju med Victor Wikander i Dagens Nyheter. Victor är med i Riksförbundet Attentions projekt Jag har adhd, som arbetar med att synliggöra såväl det positiva som det negativa med adhd. Adhd,  funktionsnedsättningen alltså? Nej, adhd funktionsvarianten. Funktionsvarianten! Mitt pk-hjärta hoppar över ett slag när polletten trillar ner. Plötsligt inser jag att ‘funktionsnedsättning’ sorterar människor vertikalt, uppifrån och ner på en tänkt funktionsskala. ‘Funktionsvariant’ å andra sidan jämför människor horisontellt och placerar dem jämte varandra. Så enkelt, och så genialt.

Pk-språk är inte bara ett sätt att visa hänsyn, det kan också vara ett sätt att ställa världen på ända och låta människor betrakta saker på ett helt nytt sätt. Om det finns en pk-maffia någonstans därute anmäler jag härmed mitt intresse. Jag skulle himla gärna vilja sitta med i er terminologigrupp!

2 kommentarer till Heja pk, friskt humör! Det är du som susen gör!

 1. Pompom Sönnfors skriver:

  Funktionsvariant är ett perfekt uttryck.

  Just att beskriva ADHD så är ett väldigt bra exempel. Det är ett sätt att fungera som tyvärr fungerar allt sämre i vår kultur, där flosklerna i jobbannonser vill att man ska kunna fokusera på flera saker samtidigt (hörde jag ”många bollar i luften”?), något som har visat sig göra även normalfungerande människor sjuka. För den som har ADHD är det ofta kört.

  Men i rätt miljö är det tvärtom en fördel. Jag har hört överläkare Eleonor Rydén, som är en av Sveriges främsta på ADHD, berätta om när hon var på safari med en guide som uppenbarligen hade ADHD. Han var så ofokuserad att han knappt gick att prata med för att han alltid fick syn på något annat som tog hans uppmärksamhet. Men på savannen var han oöverträffad! Han hade järnkoll på varenda djur i närheten och fick hindra folk från att ta kisspaus vid någon dunge där det fanns farliga djur som de inte upptäckt.

  Under mina år i databranschen har jag jobbat med många människor som säkert skulle ha fått någon form av Aspergerdiagnos om de hade behövt utredas – men det har aldrig funnits någon anledning till det. I den branschen är det ofta de med sådana funktionsvarianter som är de högpresterande. De som kan fokusera på smådetaljer långt efter att de flesta skulle ha tröttnat och börjat slarva. Kanske inte alltid så enkla att prata med, men fantastiska att ha som kollegor. Några som tagit fasta på det här är bemanningsföretaget Left is right, som förmedlar den här typen av konsulter.

  Med rätt person på rätt plats blir funktionsvarianten inte ett problem, utan en fördel.

  • Linda skriver:

   Kan inte göra annat än att instämma. Dessutom är det både bra och viktigt att den positiva bilden av funktionsvarianterna, som stjärnor i rätt konstellationer, berättas och sprids. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *