Ett skrivfel som alla andra

Bilden intill syns ofta i bloggar och Facebookgrupper som gillar att ogilla kreativt bruk av mellanslagstangenten. Inte underligt i sig, eftersom bilden praktiskt taget bjuder in till gatlopp. Det som intresserar mig handlar snarare om att ingen tar chansen att plocka fram allt det andra i bilden som borde leda till minst lika intensiva reaktioner. Det finns ju massor av godis till den som vill leta skrivfel:

Ingen punkt efter kl

Vi behöver inte se längre än till andra ordet innan det tar stopp. Avbrytningsförkortningar (förkortningar där slutet på ordet har blivit kapat) bör man avsluta med en punkt. Alltså: kl. Men det är ännu bättre att skriva ut hela ordet om det finns plats.

Mellan X och Y, eller från X till Y – men blanda inte

Om man ska ange ett intervall mellan till exempel två klockslag kan man säga antingen mellan nio och fem eller från nio till fem. Att säga mellan nio till fem låter konstigt. Det tycker nog de flesta men det märker man inte om man skriver ett streck mellan siffrorna. Då ”hörs” inte till längre.

Några förslag på hur man kan skriva:

 • Mellan klockan 12.00 och 16.00
 • Från kl. 12.00 till 16.00
 • Från 12.00–16.00
 • 12–16

Bindestreck i stället för tankstreck

När vi ändå är inne på strecket mellan siffrorna ovan är det vanligt med bindestreck: 9-5. Reglerna rekommenderar dock att man använder tankstreck i intervall (9–5).

För många mellanslag

De här siffrorna i början, de har så mycket att ge! Om vi ger oss in på att leta förlupna mellanslag hittar vi två fynd här. Strecket mellan siffrorna ska bara omges av mellanslag om det betyder minus. Det betyder det inte här och alltså ska mellanslagen bort.

Om vi tittar framåt i texten hittar vi även ett felaktigt mellanslag före utropstecknet. Och för att göra särskrivningsjägarna glada är det väl läge att påpeka att spolarvatten ska skrivas ihop. Däremot ska mellanslagen runt plustecknet vara kvar. Det gäller i princip alla matematiska tecken.

Plus i stället för och, som dessutom borde vara ett komma

Plustecknet väcker å andra sidan andra frågor: Varför inte skriva ut det som och? Eller ännu hellre, varför inte byta ut det mot ett komma? Jämför de här tre:

 1. Vi kollar A + B och C.
 2. Vi kollar A och B och C.
 3. Vi kollar A, B och C.

Ramen

Som bonus måste vi prata den märkliga ramen, med ett mönster som få lär ha sett sedan Macintoshs pionjärdagar på 80-talet. Det är en gåta att ingen någonsin sagt något om den. Jag undrar om den har sålt många biltvättar.

Slutkläm

Allt det här (ramen kan man kanske lämna därhän) går att hitta om man letar skrivfel i bilden. Varför är det ingen som reagerar på dem? Det är ju en hel hög med fel som är exakt lika allvarliga som särskrivningar.

Eller kan det vara så att det är skrivfel som inte stör förrän man har lärt sig att störa sig på dem? Precis som särskrivningar.

Jag vill avsluta med en bild där jag har fixat allt vi har pratat om:

12 kommentarer till Ett skrivfel som alla andra

 1. Kaja skriver:

  Ha ha, guldramen! Sjukt snyggt.

 2. Anna skriver:

  Bra inlägg! Jag har själv just i dag skrivit om vanliga fel på min språkblogg. Upp till kamp mot felskrivningarna!

 3. Carin Danielsson skriver:

  Hehe bra! Dessutom heter det väl spolarvätska?:-)

 4. Pompom Sönnfors skriver:

  Minsann! Det där med spolarvätskan hade jag inte ens tänkt på.

 5. Pompom Sönnfors skriver:

  @karolino påpekade att hon inte skulle acceptera från X–Y i en korrläsning eller språkgranskning. Och det skulle nog inte jag heller. Använd antingen bokstäver eller tecken, men blanda inte. Där ser man hur viktigt det är att låta andra korra det man skriver.

 6. david skriver:

  Vi spolar vätska på din bil kanske blev lite otydligt?

 7. Benny skriver:

  Man vet ju knappt om man vågar lämna kommentarer här, med tanke på hur lätt det är att skriva fel. 🙂 Har ändå en liten undran om den rättade skylten, förutom nämnda spolarvätska då. Borde den inte sluta med ”i din bil!”?

 8. Anders Sikvall skriver:

  Man kunde också skriva saker om kerningen i originalet som jag tycker är ganska lustig, se mellan o och c i ordet ”och” samt mellan k och o i ordet ”kollar”. Båda är mycket bättre utförda i den rättade (eller upprätade) versionen av anslaget.

  Och guldramen är sjukt snygg.

  Sen borde man försöka få med en ligatur. Ja, jag vet det är lite nödtvång från min sida men ligaturer är ju så jäkla snygga.

 9. Pompom Sönnfors skriver:

  Kerningen skötte sig praktiskt taget själv. Jag matade bara in samma text som på den gamla bilden och tror att jag fixade till ett eller två ställen. Förmodligen är den där bilden väääldigt gammal, från tiden när man var tvungen att använda ritprogram till att sätta text. Gill Sans är helt enkelt bättre kernad numera. 🙂

  Ligaturer är fina men jag vet inte var de passar i ett så kantigt typsnitt. Jo, kanske vid rv eller tt?

 10. Anders Sikvall skriver:

  Jag tror tom word blivit bättre på kerning successivt. Tidigare var den så dålig att man ville peta ögonen ur skallen hellre än att läsa skiten, nu är det bara så ögonen blöder och man kan tolerera den korta stunder. Säkert ClearTypes förtjänst.

  Men att inte fler använder Knuths typsättningsmotor från TeX begriper jag inte den är ju jättebra.

 11. Lasse Öhman skriver:

  Mycket bra skrivet! Bara en anmärkning till: ett långt streck kan ju också vara ett tankstreck, varför det inte är så lämpligt att göra mellanslag innan och efter det långa strecket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *