Ännu mera pk

Sommaren 2012 skrev jag en spaning om den korrekta men lite bedrägliga termen funktionsnedsättning. I den spaningen var jag alldeles upprymd efter att ha snubblat över det fantastiska ersättningsordet funktionsvariant, som ju förkastar idén om att jämföra människor utifrån deras plats på en tänkt funktionsskala och istället placerar dem jämte varandra oavsett hur de fungerar. Min pk-lycka var total länge efter detta.

Föreställ er då hur jag reagerade när jag nyligen hittade detta inlägg på bloggen Prestationsprinsen:

"Diagnos eller inte, funktionsnedsättning eller inte, bra eller inte, kan vi inte bara konstatera att vi är olika, vi kommer med olika funktionsuppsättningar!"

Funktionsuppsättningar. Ni fattar va? Inte nog med att uttrycket tydliggör att alla har en uppsättning funktioner, där uppsättningen ju kan se ut lite hur som helst, utan det är en ordlek också! Vem vill inte hellre ha en uppsättning än en nedsättning? Ja, jag dånar faktiskt lite av imp.

(Du som vill läsa blogginlägget i fråga kan göra det här.)

2 kommentarer till Ännu mera pk

  1. Wow! Vilka fina ord. Jag rodnar. En underbar respons för mig i det lilla vill förändra världen stort.
    Jag kämpar ju för att vi ska se autismspektrumtillstånd och neuropsykiatriska funktionsuppsättningar bara som ”annorlunda”, inte fel! Precis som god begåvning, extrem bollkänsla eller absolut gehör….

    Och givetvis har jag stört mig på order nedsättning. Det är ju nedsättande… Då poppade ordet uppsättning upp! Och jag tyckte nog också att jag var rätt genial. Hm… ;-)Har använt det något år nu.

    Adoptera det! Bli mina ambassadörer! tack…

  2. Kaja Martin Wannberg skriver:

    Vad roligt att du hittade hit! Det är ett underbart bra ord som jag gärna är med och sprider om jag kan. Detsamma gäller förstås för tanken bakom!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *